Sıkça Sorulan Sorular

BAŞVURU

Programımıza 4 yıllık fakülte mezunları başvurabilir.

Ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.

Enstitümüzün yapmış olduğu yabancı dil seviye belirleme sınavından en az 60 puan alarak programımıza kayıt yaptırabilirsiniz. Ayrıca kayıtların yapılacağı tarihe kadar İngilizce yeterliliğinizi gösteren bir belge getirirseniz sınavından muaf olabilirsiniz.

Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’mıza yapılacak kayıt tarihine kadar belgeyi getirmeniz gerekir.

Akademik veya özel sektörden yetkili bir kişiye doldurtulabilinir.  Referans mektubu örneğine http://iyte.edu.tr/Bos.aspx?m=250 linkinden ulaşabilirsiniz.

Mülakatın yapılacağı güne kadar getirebilirsiniz.

ÖZEL ÖĞRENCİLİK

.

Ders Ücreti=[Toplam Kredi]x[Kredi Başına Tutar]x[1,25]+Başvuru Ücreti
Başvuru Ücreti=Kredi Başına Tutar=750TL(22-23 Güz Döneminden itibaren)

Aşağıdaki ders seçimiyle ilgili dilekçeyi doldurmanız ve onaylı diploma örneği ile belirtilen tarihlerde Urla kampüsümüze teslim etmeniz gerekir. Ders seçerken bitirme projesi ve seminer dersi alınamaz.
Özel öğrencilik başvuru dilekçe örneği için tıklayınız

İYTE Lisansüstü Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin(https://emp.iyte.edu.tr/regulations/) 19.maddesi gereği,son üç akademik yıl içerisinde olmak koşuluyla, özel öğrencilik statüsünde İngilizce eğitim dilinde alınan derslerden bu Yönetmeliğin 15 inci maddesinin altıncı fıkrasında belirtilen başarı koşulunun sağlandığı en fazla iki ders, EABDB’nin uygun görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulu onayı ile lisansüstü eğitime sayılabilir.

Lisans veya yüksek lisans programından mezun olmak.Başvuru için gerekli belgelere http://mfbe.iyte.edu.tr/basvurular/lisansustu-basvurular/ozel-ogrencilik/ linkinden ulaşabilirsiniz.

Özel öğrencilik doğrudan derece elde etmeye yönelik bir eğitim olmayıp süresi iki yarıyılı geçemez.

DERSLER

.

Her ders haftada bir gün işlediğinden bir dönemde en fazla 5 ders alabilirsiniz.

Programa bitirme projesi dersi hariç istediğiniz dersten başlayabilirsiniz.

Zorunlu ders ise aynısını seçmeli ders ise aynısını ya da başka bir seçmeli dersi alarak tekrar etmeniz gerekir.

En az 3 öğrenciyle ders açılır.

Geçme notu S’dir. U notu ise başarısız olarak değerlendirilir.

Enstitü yönetmeliğine göre Derslere %70 devam zorunluluğu var. Ancak bu durum tamamen dersi veren öğretim üyesinin insiyatifindedir.

Dersler İzmir Büyükşehir Belediyesi Meslek Fabrikası’nda yapılmaktadır.

 

 

Kayıtlar,bitirme projeleri,seminerler gibi önemli konularda duyurular sadece bu gruba üye olanlar tarafından görüleceği için üye olmanız gerekmektedir.

BİTİRME PROJESİ

En az 4 dersi başarıyla aldığınız zaman alabilirsiniz.

Danışman hocalar proje konularını ve almak istedikleri öğrenci sayılarını anabilim dalı başkanlığımıza iletirler. Belirlenen proje konuları ve öğrenci sayıları engman@iyte.edu.tr adresinden öğrencilere gönderilir. Öğrenciler dilekçe ile çalışmak istediği danışmanı 5 tercihli olarak anabilimdalı başkanlığına iletirler.

  • Kontenjan var olduğu ve öğretim üyesi onay verdiği sürece öğrenciler 1. tercihlerine yerleşirler.
  • Eğer bir öğretim üyesine kontenjanından fazla talep gelirse öğretim üyesi kontenjan sayısı kadar öğrenciyi seçer, isimleri anabilimdalı başkanlığına bildirir. Geri kalan öğrencileri anabilimdalı başkanlığınca 2. tercihlerine yönlendirir.
  • tercihlerine yönlenen öğrenciler, öğretim üyesinin kontenjanı boş olduğu ve onay verdiği sürece yerleşirler. Yine, bu aşamada öğretim üyesine kontenjanından fazla talep gelirse öğretim üyesi kontenjan sayısı kadar öğrenciyi seçer,isimleri anabilimdalı başkanlığına bildirir. Geri kalan öğrenciler anabilimdalı başkanlığınca 3. tercihlerine yönlendirir.
  • Bu yerleştirme sistemi öğrencinin 5. tercihine kadar devam eder.
  • 5.tercihine de yerleşemeyen öğrenciler için tercih yapma süreci yeniden başlar, ve kontenjanı boş olan hocalar için tekrar dilekçe ile 5 tercih yaparlar ve anabilimdalı başkanlığı yerleştirme işlemlerini bitirir.

ÖDEME

.

2023-2024  güz döneminden itibaren ders başına kredi ücreti 1250 TL’dir.Her ders 3 kredi olduğundan bir ders ücreti 3750 TL’dir.Bitirme projesi ve seminer derslerinin ücreti ise 1250’şer TL’dir.

Aldığınız ders kadar ücreti peşin olarak yatırırsınız.

Herhangi bir Halk Bankası şubesinden öğrenci numaranız ile ya da Halk Bankası ATM’lerinden öğrenim ücretini yatırmanız gerekmektedir.

YAZ OKULU

En fazla 8 kredi almanız gerektiğinden programımızda da 3 dersin kredisi 9 kredi olduğundan en fazla 2 ders alabilirsiniz.

Yaz okulunda açılacak dersler şubatın 2.haftasında belli olur.

Yapılamaz, öğrenci dersi seçerken dikkatli karar vermelidir.

ÖBS’den ders seçilir.
ÖBS’den seçilen  dersler  kontrol et butonundan kesinleştirir
Ders ücreti herhangi bir Halk Bankası’na yatırılır.
Danışman hocanın onay vermesi beklenir. 

Dersi veren hocaya göre sınıfta ya da take home olarak yapılabiliyor.

İngilizce hazırlık programımız bulunmamaktadır.İngilizce yeterliliğini ispat edemeyen veya Yabancı Diller Yüksekokulu’muzun yaptığı İngilizce muafiyet sınavından başarılı olamayan(En az 60 alınması gerekiyor.) adaylar programımıza kabul edilememektedir.

İngilizce’dir.

MEZUNİYET

En az 3,00 ortalamaya sahip olmanız ve 5 zorunlu 5 seçmeli,bitirme projesi ve seminer derslerini almanız gerekiyor.

En az 2 dönemde,en çok ise 3 dönem sonunda mezun olmanız gerekir.

KARİYER

Bugünün dünyasında bilimsel ve teknolojik gelişmeler kuruluşları her zamankinden daha çok etkilemektedir. Bu, teknolojik rekabetle birlikte  farklı yapılardaki organizasyonların yönetimi  için teknolojik değişimin hızlılığıyla ile ilgili zorluklar da yaratır.İnterdisipliner teknik grup ve projeleri etkili ve verimli şekilde yönetmek için yeni yeteneklere ve “bilgiye” ihtiyaç olduğu muhakkaktır. Bunun anlamı şirketlerin birçok teknik deneyim ve yönetim becerilerine sahip nitelikli profesyonellere sahip olması gerektiğidir.

İYTE Mühendislik İşletmeciliği Programı, farklı disiplinlerden gelen üniversite mezunlarını bugünün yönetim sorunları ile baş edebilmesi için gerekli araçlar ve tekniklerle  donatacak şekilde özel olarak tasarlanmış bulunmaktadır.

Mühendislik İşletmeciliği Programı çeşitli yönetim dersleri(toplam kalite yönetimi, stratejik yönetim, proje yönetimi …), finansal analiz, örgütsel davranış, pazarlama ve yönetim ekonomisi derslerinin yanısıra optimizasyon, karar verme, yönetim bilişim sistemleri, deney tasarımı gibi teknik derslerle zenginleştirilmiştir.

Mühendislik İşletmeciliği Programı, yönetimi planlamayla üretim, tasarım  ve imalat süreçlerinin düzenlemesi ve kontrolüyle harmanlar.

Bir Mühendislik İşletmeciliği Programı mezunu pazarlama, üretim, finans ve mühendislik politikalarını birbiriyle bütünleştirerek uygulayabilir. Teknolojik organizasyonlarda teknik uzmanlık ile yöneticilik arasındaki boşluğu ortadan kaldıracak beceri, nitelik ve vizyonla interdisipliner ve proje odaklı çalışır.

06 şubat 2013 tarihinde Resmi gazetede yayınlanan yönetmelikle tezsiz yüksek lisans mezunlarının doktora programlarına başvuru hakları kalktı. Bu tarihten sonra herhangi bir tezsiz yüksek lisans programına kayıt olacak öğrenci tezsiz yüksek lisans diploması ile doktora programına başvuramayacak. Fakat isterse lisans diploması ile veya tezsiz yüksek lisans yaparken tezli yüksek lisansa geçerek doktora yapabilecek.